CAVALLS DE FAVES

Mireu quins convidats tinc al pis aquests dies de festa! No els podíem deixar solets a l’escola. Aquest terrari és el que tenim a p3 i on observem des de fa un parell de mesos les evolucions dels carausius morosus , més conegut com insectes pal o cavall de faves. Cal dir que jo mai havia vist insectes com aquest més que en fotografia i crec que mai m’ havia apropat a la vida d’ un insecte tant com aquest dies amb els infants de p3.

[@more@]

El trimestre passat vaig estar assistint a un curset de recursos didàctics en l’àrea de descoberta de l’entorn. El curset en sí va estar força interessant. L’organitzava el CDECT ( centre de documentació i experimentació en ciències i tecnologia) i un dels dies que parlàvem de l’estudi dels éssers vius a educació infantil ens van fer l’oferiment de fer-nos arribar algun animaló de la seva cambra de cria. Fins llavors no sabia res ni del CDECT ni que es dediquessin a criar certs insectes només amb la finalitat de poder-los oferir a escoles i instituts , de manera desinteressada, per poder experimentar a l’aula. En vaig parlar al claustre i vam decidir de demanar insectes pal. Al final van anar a parar a p3 i la tutora d’ un grup i jo ens encarregaríem d’anar “conduint” una miqueta l’observació d’aquest animalons.

Hem après un piló de coses dels insectes pal , tant els nens com les mestres. És molt curiosa la manera que tenen de desplaçar-se i també de quedar-se immòbils quan tenen por , per fent-se “els morts”. Poden acabar en les postures més inverossímils ,d’esquena i potes enlaire , només algunes estirades i d’altres doblegades de manera estranya , o posant les potes estirades al costat del cos de manera que semblen un pal de debò. Uns dels darrers dies de trimestre jugàvem a fer d’ insectes pal i quan dèiem , un , dos i tres ens quedàvem tots immòbils en les postures més rares possible.. ( especialment espectacular la imatge de tots – inclosa jo- d’esquena a terra amb cames i braços amunt intentat mantenir-nos ben quiets i seriosos una estoneta..quines coses s’ han de fer quan ets mestra…)

Els nens ja els han perdut la por , i han vist que si van amb compte , els poden agafar i deixar-los caminar sobre la mà. També hem observat com canvien de pell cada vegada que es volen fer més grans i com si se’ls trenca un tros de pota els torna a créixer.

Aquest darrers dies de trimestre , a més ens esperava una altra sorpresa. Vam veure que algunes de les caques tenien formes molt rares, molt rodonetes i amb una mena de “tap” . HAN FET OUS! . Els hem estat observant i comparant i parlant de tot plegat. Aquí teniu alguns comentaris dels infants sobre el tema:

N- les caques són com xurros

N- també són com rectangles petits

N- els ous son rodonets

D- Per què deuen haver fet ous?

N- Per menjar. Els ous es mengen ( Ho diu plenament convençut)

N- per fer truita

N – Nooo, per tenir fillets! ( uuuuuuufs.. menys mal que sempre hi ha un que l’acaba encertant…)

D- I què hi deu haver dins dels ous?

N- Pollets!

D- Hi cap un pollet en aquest ous tan petits?

N.- No , no .. potser no hi ha res…

N – Hi ha caca…

N- Hi ha Insectes pal petits…

Ja veieu quines converses tan profundes i divertides tenim… Ara a esperar i a veure si aconseguim que neixi algun insecte pal petitó…És difícil , perquè he llegit que poden estar dins l’ ou de dos a cinc mesos… ja us n’ informaré si hi ha novetats.

També he llegit que hi ha un mascle cada 2000 femelles !! , i per això les femelles solen poden assegurar la reproducció de l’espècie. Poden pondre ous encara que no hagin estat fecundades, d’ on només sortiran insectes pal femella… creieu que això passarà algun dia amb la raça humana? X-) ( això no ho hem discutit , amb els nens , però … )

Per acabar tinc un dubte. No he aconseguit esbrinar l’ origen del nom “ cavall de faves” . El nom d’ insectes pal , és evident, però cavall de faves..? Si ho sabeu feu-m’ ho arribar plix . Un infant m’ ho va preguntar .. i em vaig quedar sense resposta.. No ho he trobat a internet i els del curset tampoc me’n van saber trobar el perquè. Per què diríeu que se’ls anomena així?

Si us interessa treballar amb els insectes pal a l’escola , ja ho sabeu : Contacteu amb el CDECT que us en facilitaran gratuïtament a la vostra escola també 🙂 L’ experiència és del tot recomanable i es pot adaptar a qualsevol edat des de infantil a secundària.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: CAVALLS DE FAVES

  1. Desconeixia que l’insecte pal es podia posar de potes enlaire per fer-se el mort. M’ha fet molta gràcia. Cada dia s’aprenen coses.

Els comentaris estan tancats.